Sunday, April 3, 2016

BETTER CAFE ARABIC GAM BARLI


KOTAK 15 SACHET X 30GRAM - RM24.00
PAPAN 20 SACHET X 30GRAM - RM28.00


BAHAN :
Kopi Arabika (Coffea arabica) diduga pertama kali diklasifikasikan oleh seorang ilmuan Swedia bernama Carl Linnaeus (Carl von LinnĂ©) pada tahun 1753. Jenis Kopi yang memiliki kandungan kafein sebasar 0.8-1.4% ini awalnya berasal dari Brasil dan Etiopia. Arabika atau Coffea arabica merupakan Spesies kopi pertama yang ditemukan dan dibudidayakan manusia hingga sekarang. Kopi arabika tumbuh di daerah di ketinggian 700–1700 m dpl dengan suhu 16-20 °C, beriklim kering tiga bulan secara berturut-turut. Jenis kopi arabika sangat rentan terhadap serangan penyakit karat daun Hemileia vastatrix (HV), terutama bila ditanam di daerah dengan elevasi kurang dari 700 m, sehingga dari segi perawatan dan pembudayaan kopi arabika memang butuh perhatian lebih dibanding kopi Robusta atau jenis kopi lainnya. Kopi arabika saat ini telah menguasai sebagian besar pasar kopi dunia dan harganya jauh lebih tinggi daripada jenis kopi lainnya. Di Indonesia kita dapat menemukan sebagian besar perkebunan kopi arabika di daerah pegunungan toraja, Sumatera Utara, Aceh dan di beberapa daerah di pulau Jawa. Beberapa varietas kopi arabika memang sedang banyak dikembangkan di Indonesia antara lain kopi arabica jenis Abesinia, arabika jenis Pasumah, Marago, Typica dan kopi arabika Congensis.

1. Arabic Gum @ Manna dikenali dan diakui oleh 3 kitab iaitu Al-Quran, Injil dan Taurat adalah anugerah Allah SWT kepada Nabi Musa A.S. Para ulama telah mengakui air zam-zam adalah “air minuman dari Syurga”, Saffron adalah “bau wangian di Syurga” dan Manna adalah “makanan dari Syurga”.

Arabic Gum atau Manna ini ada disebut di dalam Al Quran…

“ DAN KAMI TELAH MENAUNGI KAMU DENGAN AWAN (PANAS MATAHARI DI PADANG PASIR) DAN KAMI TURUNKAN KEPADA KAMU ‘MANNA DAN SALWA’, (SERTA KAMI BERFIRMAN):, MAKANLAH DARI MAKANAN MAKANAN YANG BAIK YANG KAMI TELAH KURNIAKAN KEPADA KAMU”, DAN TIDAKLAH MEREKA MENGANIAYA KAMI (SEBAB MEREKA KUFURKAN NIKMAT ITU) TETAPI SEBENARNYA MEREKA ADALAH MENGANIAYA DIRI SENDIRI ”. -Surah Al Baqarah ayat 57.

Mujahid, iaitu seorang Ulamak Tafsir al-Quran mengatakan bahawa al-Manna yang diturunkan kepada Kaum Bani Israil semasa mereka sesat bersama Nabi Musa a.s. adalah “as- Samghu”. As-Samghu adalah kalimah bahasa Arab yang bermaksud Getah Arab atau bahasa Inggerisnya Gum Arabic. Ia dikatakan menjadi makanan yang berkhasiat bagi kaum Bani Israil, ia ditumbuk untuk dijadikan roti dan dicampur dalam minuman untuk menjadikan air minuman tersebut segar dan berkhasiat.

gum-arabic-large

Kenapa perlu amalkan Arabic Gum @ Manna??
1) Manna merupakan hanya satu bentuk Fiber 100% serat yang terlarut di dunia. Ia merupakan sebahagian dari tumbuhan yang tidak mengandungi kalori, vitamin atau mineral tetapi ia sangat membantu menghilangkan bahan buangan berbahaya dari badan.

Epal telah diwar-warkan mempunyai serat pemakanan terlarut tertinggi dikalangan semua tumbuhan semulajadi, tetapi kajian telah membuktikan dengan kuantiti berat yang sama, didapati:

Epal – 2.3% serat terlarut

Manna – 86.6% serat terlarut.

100g susu lembu segar mempunyai 125mg Kalsium

100g Manna mempunyai 1117mg Kalsium.

* Di mana susu lembu segar MEMPUNYAI lemak dan kolestrol serta TIADA serat terlarut.

Manna MEMPUNYAI serat terlarut yang tinggi serta TIADA kolestrol dan lemak. 

2) Khasiat dan kelebihan Gam Arab:

Dapat pulihkan dan menjaga buah pinggang daripada terus rosak akibat penyakit kencing manis atau darah tinggi.
Kaya dengan FIBER DIET, bukan sahaja memudahkan sistem pencernaan malah berikan rasa kenyang yang berpanjangan dan memang bagus untuk yang sedang berdiet.
Membantu pembiakan bakteria sihat dalam perut dan dapat mencegah kanser kolon serta memastikan keadaan usus yang sihat
Mengandungi SERAT yang membantu mengurangkan gas dalam badan serta dapat membantu proses gastrointestinal dalam perut dan mengatasi masalah asid urik berlebihan dalam perut
Dapat mengatasi masalah senak perut malah ia boleh mengubati buasir, sembelit dan juga cirit birit
Membuang toksin dalam badan
Mengawal sakit gout
Merupakan antioksidan (antioxidant) dan juga Anti radang (anti-inflammatory)
Dapat tingkatkan sistem imunisasi dan kuatkan tenaga
Mengawal kandungan gula dalam darah
Kesan penurunan tekanan darah pada pesakit darah tinggi.
Mengurangkan penghasilan radical oksigen bebas (free oxygen radical).
Meningkatkan paras butyrate dalam serum darah.
Memperbaiki tindakbalas sistem imun tubuh melalui rangsangan kepada sel dendritic didalam lumen usus dan penghasilan cytokine.
Membantu serapan mineral seperti zink, sodium dan calcium.
Menghalang pertumbuhan sel kanser usus dan keradangan (inflammation) usus melalui modifikasi angiogenetic factors .
Mengurangkan paras urea dan menambah nitrogen dalam najis kepada pesakit rosak buah pinggang.
berkesan dalam penyembuhan kepada pesakit buah pinggang teruk (chronic and end stage kidney disease)
Juga sesuai untuk pesakit kulit seperti ekzema
3) Mengambil 3 sudu Arabic Gum mengandungi lebih fiber dari makan 10 mangkuk oatmeal, 13 lobak merah, 15 biji epal, 44 biji prune.

4) Arabic Gum :

amat berkesan untuk buasir; minum 2 kali sehari dan sapu pada tempat yang bengkak.
merupakan antioksidan (antioxidant).
anti radang (anti-inflammatory) yang amat baik
berupaya mengawal gout dengan mengatasi masalah asid urik berlebihan
mencegah sembelit.
dan lain-lain manfaat untuk kesihatan dengan izi Allah Ta’ala.
5) Arabic Gum atau Manna ini selain dari sesuai dijadikan amalan harian sebagai minuman tambahan ia juga dapat membantu untuk mereka yang mempunyai masalah Diebetis, Darah Tinggi, Kolesterol Tinggi, Stroke, Asthma, Masalah kurang Kalsium, Buah Pinggang, Sembelit, Gastrik dan beberapa masalah lain lagi.

Asal Arabic Gum atau Manna
Kelebihan getah Arab dari Sudan ini ialah lebih 90 peratus daripadanya adalah jenis terbaik dan diperolehi secara semula jadi dari dua jenis pohon acasia yang hanya boleh di tanam di Sudan. Usaha menanamnya di negara jiran Sudan seperti Chad dan juga di Amerika telah gagal.

Getahnya diperolehi dengan menoreh kulitnya sebagaimana pohon getah ditoreh untuk mengeluarkan susu getah.

manna

Banyak kajian saintifik keatas Arabic Gum mendapati ia sangat berkesan digunakan sebagai Prebiotik.Getah Arab ini dikatakan mempunyai kandungan prebiotik semulajadi tertinggi sama fungsi dengan prebiotik yang terdapat dalam susu ibu and 10 kali ganda kaya dengan kalsium yang terdapat dalam susu lembu.

Satu kajian yang diterbitkan oleh Br.Jour.Nutrition 2008-March, membandingkan keupayaan Arabic Gum dengan Inulin sebagai Prebiotik. Kajian klinikal keatas manusia yang diberi Arabic Gum 10gm sehari dan Inulin 10gm selama 4 minggu menunjukkan pertambahan bakteria Bifidobacteria dan Lactobacilli termasuk Bacteroides didalam kumuhan najis lebih tinggi pada sample Arabic Gum berbanding Inulin. Ini bermakna Arabic Gum adalah Prebiotik semulajadi yang terbaik dan paling mudah untuk Probiotik berkembang. Ia juga tidak merangsang bakteria bukan Probiotik.

 Antara Kajian yang menunjukkan kebaikan Arabic Gum :
1) Kajian klinikal ke atas pesakit paediatrik end stage renal failure menunjukkan pesakit dapat mengurangkan kekerapan dialisis dan menjalani kehidupan lebih baik(Paediatric Nephrology 2004). Kajian ke atas haiwan menunjukkan penambahan creatinine cleareance dan perubahan electrolyte excreation yang mempunyai kesan baik (favourable) keatas masalah buah pinggang (renal insufficiency) (Tubingen Univer. Germany).

2) Satu kajian (Cardiff University) keatas pesakit pesakit buah pinggang dan kencing manis yang diberi 25gm Arabic Gum selama 8-12 minggu mendapati ada kesan penurunan dalam tekanan darah. Kajian lain di University yang sama kepada pengidap kencing manis menunjukkan improvement dalam tekanan darah yang seterusnya memberi kesan yang positif keatas penyakit buah pinggang (progression of renal dis.).

3)Kajian lain pula (Hyderabad India) mendapati penggunaan 20gm Arabic Gum pengurangan paras gula dalam darah.

4) Satu kajian yang diterbitkan oleh Br.Jour.Nutrition 2008-March, membandingkan keupayaan Manna dengan Inulin sebagai Prebiotik. Kajian klinikal keatas manusia yang diberi Manna 10gm dan Inulin 10gm setiap hari selama 4 minggu menunjukkan pertambahan bakteria Bifidobacteria dan Lactobacilli termasuk Bacteroides didalam kumuhan najis lebih tinggi pada sample Manna berbanding Inulin. Ini bermakna Manna adalah Prebiotik semulajadi yang terbaik dan paling mudah untuk Probiotik berkembang. Ia juga tidak merangsang bakteria bukan Probiotik.

Hebatnya ciptaan Allah…Dia sebaik-baik Pencipta & Maha Penyembuh.

Jom amalkan MUNIF COCOA @ BETTER CAFE formulasi makanan sunnah No 1 di Malaysia… kerana ia diperkaya dengan kehebatan Manna @ Arabic Gum.


Jom amalkan MUNIF COCOA @ BETTER CAFE formulasi makanan sunnah No 1 di Malaysia… kerana ia diperkaya dengan kehebatan Manna @ Arabic Gum.

No comments:

Post a Comment