Thursday, March 31, 2016

MUNiF Cocoa Arabic Gam - MasyaALLAH SODAPnya!

Assalammualaikum
Pernah dengar tak pasal MANNA??? Hari ini nak berkongsi sedikit berkenaan MANNAatau lebih dikenali sebagai GAM ARAB @ dlm bahasa omputih ARABIC GUM.
Gum Arabic on tree branch, waiting to be collected.
Arabic Gum @ Manna dikenali dan diakui oleh 3 kitab iaitu Al-Quran, Injil dan Taurat adalah anugerah Allah SWT kepada Nabi Musa A.S. Para ulama telah mengakui air zam-zam adalah “air minuman dari Syurga”, Saffron adalah “bau wangian di Syurga” danManna adalah “makanan dari Syurga”.
Arabic Gum atau Manna ini ada disebut di dalam Al Quran…
“ DAN KAMI TELAH MENAUNGI KAMU DENGAN AWAN (PANAS MATAHARI DI PADANG PASIR) DAN KAMI TURUNKAN KEPADA KAMU ‘MANNA DAN SALWA’, (SERTA KAMI BERFIRMAN):, MAKANLAH DARI MAKANAN MAKANAN YANG BAIK YANG KAMI TELAH KURNIAKAN KEPADA KAMU”, DAN TIDAKLAH MEREKA MENGANIAYA KAMI (SEBAB MEREKA KUFURKAN NIKMAT ITU) TETAPI SEBENARNYA MEREKA ADALAH MENGANIAYA DIRI SENDIRI ”. -Surah Al Baqarah ayat 57.
Mujahid, iaitu seorang Ulamak Tafsir al-Quran mengatakan bahawa al-Manna yang diturunkan kepada Kaum Bani Israil semasa mereka sesat bersama Nabi Musa a.s. adalah “as- Samghu”. As-Samghu adalah kalimah bahasa Arab yang bermaksud Getah Arab atau bahasa Inggerisnya Gum Arabic. Ia dikatakan menjadi makanan yang berkhasiat bagi kaum Bani Israil, ia ditumbuk untuk dijadikan roti dan dicampur dalam minuman untuk menjadikan air minuman tersebut segar dan berkhasiat.


gum-arabic-largeKenapa perlu amalkan Arabic Gum @ Manna??

1) Manna merupakan hanya satu bentuk Fiber 100% serat yang terlarut di dunia. Ia merupakan sebahagian dari tumbuhan yang tidak mengandungi kalori, vitamin atau mineral tetapi ia sangat membantu menghilangkan bahan buangan berbahaya dari badan.
Epal telah diwar-warkan mempunyai serat pemakanan terlarut tertinggi dikalangan semua tumbuhan semulajadi, tetapi kajian telah membuktikan dengan kuantiti berat yang sama, didapati:
Epal – 2.3% serat terlarut
Manna – 86.6% serat terlarut.
100g susu lembu segar mempunyai 125mg Kalsium
100g Manna mempunyai 1117mg Kalsium.
* Di mana susu lembu segar MEMPUNYAI lemak dan kolestrol serta TIADA serat terlarut.
Manna MEMPUNYAI serat terlarut yang tinggi serta TIADA kolestrol dan lemak.

2) Khasiat dan kelebihan Gam Arab:
 • Dapat pulihkan dan menjaga buah pinggang daripada terus rosak akibat penyakit kencing manis atau darah tinggi.
 • Kaya dengan FIBER DIET, bukan sahaja memudahkan sistem pencernaan malah berikan rasa kenyang yang berpanjangan dan memang bagus untuk yang sedang berdiet.
 • Membantu pembiakan bakteria sihat dalam perut dan dapat mencegah kanser kolon serta memastikan keadaan usus yang sihat
 • Mengandungi SERAT yang membantu mengurangkan gas dalam badan serta dapat membantu proses gastrointestinal dalam perut dan mengatasi masalah asid urik berlebihan dalam perut
 • Dapat mengatasi masalah senak perut malah ia boleh mengubati buasir, sembelit dan juga cirit birit
 • Membuang toksin dalam badan
 • Mengawal sakit gout
 • Merupakan antioksidan (antioxidant) dan juga Anti radang (anti-inflammatory)
 • Dapat tingkatkan sistem imunisasi dan kuatkan tenaga
 • Mengawal kandungan gula dalam darah
 • Kesan penurunan tekanan darah pada pesakit darah tinggi.
 • Mengurangkan penghasilan radical oksigen bebas (free oxygen radical).
 • Meningkatkan paras butyrate dalam serum darah.
 • Memperbaiki tindakbalas sistem imun tubuh melalui rangsangan kepada sel dendritic didalam lumen usus dan penghasilan cytokine.
 • Membantu serapan mineral seperti zink, sodium dan calcium.
 • Menghalang pertumbuhan sel kanser usus dan keradangan (inflammation) usus melalui modifikasi angiogenetic factors .
 • Mengurangkan paras urea dan menambah nitrogen dalam najis kepada pesakit rosak buah pinggang.
 • berkesan dalam penyembuhan kepada pesakit buah pinggang teruk (chronic and end stage kidney disease)
 • Juga sesuai untuk pesakit kulit seperti ekzema
3) Mengambil 3 sudu Arabic Gum mengandungi lebih fiber dari makan 10 mangkuk oatmeal, 13 lobak merah, 15 biji epal, 44 biji prune.
4) Arabic Gum :
 • amat berkesan untuk buasir; minum 2 kali sehari dan sapu pada tempat yang bengkak.
 • merupakan antioksidan (antioxidant).
 • anti radang (anti-inflammatory) yang amat baik
 • berupaya mengawal gout dengan mengatasi masalah asid urik berlebihan
 • mencegah sembelit.
 • dan lain-lain manfaat untuk kesihatan dengan izi Allah Ta’ala.
5) Arabic Gum atau Manna ini selain dari sesuai dijadikan amalan harian sebagai minuman tambahan ia juga dapat membantu untuk mereka yang mempunyai masalah Diebetis, Darah Tinggi, Kolesterol Tinggi, Stroke, Asthma, Masalah kurang Kalsium, Buah Pinggang, Sembelit, Gastrik dan beberapa masalah lain lagi.

Asal Arabic Gum atau Manna

Kelebihan getah Arab dari Sudan ini ialah lebih 90 peratus daripadanya adalah jenis terbaik dan diperolehi secara semula jadi dari dua jenis pohon acasia yang hanya boleh di tanam di Sudan. Usaha menanamnya di negara jiran Sudan seperti Chad dan juga di Amerika telah gagal.
Getahnya diperolehi dengan menoreh kulitnya sebagaimana pohon getah ditoreh untuk mengeluarkan susu getah.
manna
Banyak kajian saintifik keatas Arabic Gum mendapati ia sangat berkesan digunakan sebagai Prebiotik.Getah Arab ini dikatakan mempunyai kandungan prebiotik semulajadi tertinggi sama fungsi dengan prebiotik yang terdapat dalam susu ibu and 10 kali ganda kaya dengan kalsium yang terdapat dalam susu lembu.
Satu kajian yang diterbitkan oleh Br.Jour.Nutrition 2008-March, membandingkan keupayaan Arabic Gum dengan Inulin sebagai Prebiotik. Kajian klinikal keatas manusia yang diberi Arabic Gum 10gm sehari dan Inulin 10gm selama 4 minggu menunjukkan pertambahan bakteria Bifidobacteria dan Lactobacilli termasuk Bacteroides didalam kumuhan najis lebih tinggi pada sample Arabic Gum berbanding Inulin. Ini bermakna Arabic Gum adalah Prebiotik semulajadi yang terbaik dan paling mudah untuk Probiotik berkembang. Ia juga tidak merangsang bakteria bukan Probiotik.

 Antara Kajian yang menunjukkan kebaikan Arabic Gum :

1) Kajian klinikal ke atas pesakit paediatrik end stage renal failure menunjukkan pesakit dapat mengurangkan kekerapan dialisis dan menjalani kehidupan lebih baik(Paediatric Nephrology 2004). Kajian ke atas haiwan menunjukkan penambahan creatinine cleareance dan perubahan electrolyte excreation yang mempunyai kesan baik (favourable) keatas masalah buah pinggang (renal insufficiency) (Tubingen Univer. Germany).
2) Satu kajian (Cardiff University) keatas pesakit pesakit buah pinggang dan kencing manis yang diberi 25gm Arabic Gum selama 8-12 minggu mendapati ada kesan penurunan dalam tekanan darah. Kajian lain di University yang sama kepada pengidap kencing manis menunjukkan improvement dalam tekanan darah yang seterusnya memberi kesan yang positif keatas penyakit buah pinggang (progression of renal dis.).
3)Kajian lain pula (Hyderabad India) mendapati penggunaan 20gm Arabic Gum pengurangan paras gula dalam darah.
4) Satu kajian yang diterbitkan oleh Br.Jour.Nutrition 2008-March, membandingkan keupayaan Manna dengan Inulin sebagai Prebiotik. Kajian klinikal keatas manusia yang diberi Manna 10gm dan Inulin 10gm setiap hari selama 4 minggu menunjukkan pertambahan bakteria Bifidobacteria dan Lactobacilli termasuk Bacteroides didalam kumuhan najis lebih tinggi pada sample Manna berbanding Inulin. Ini bermakna Manna adalah Prebiotik semulajadi yang terbaik dan paling mudah untuk Probiotik berkembang. Ia juga tidak merangsang bakteria bukan Probiotik.
Hebatnya ciptaan Allah…Dia sebaik-baik Pencipta & Maha Penyembuh.
Jom amalkan MUNIF COCOA @ BETTER CAFE formulasi makanan sunnah No 1 di Malaysia… kerana ia diperkaya dengan kehebatan Manna @ Arabic Gum.
Kebaikan Khasiat Koko

Setelah kita mengetahui sedikit aspek mengenai makanan bolehlah kita mempertimbangkan pula mengenai koko dan coklat. Mungkin benar apabila dikatakan bahawa koko dan coklat dimakan untuk suka-suka sahaja dan bukan kerana khasiatnya. Walau bagaimanapun, ia menyumbang kepada pemakanan yang seimbang. Kandungan lemak dalam koko bererti minuman koko dapat menyumbang lebih tenaga berbanding dengan minuman kopi atau teh.
cocoa Liquor
Koko apabila dicampurkan dengan susu dan gula akan menjadi minuman yang berkhasiat dan theobromine dan kafein (masing-masing lebih kurang 2 peratus dan 0.1 peratus dalam serbuk koko) pula bertindak sebagai perangsang selain sebagai minuman panas. Pernah dinyatakan bahawa penghadaman susu bertambah baik dengan adanya koko yang bertindak membantu mengubah pembentukan susu beku di dalam perut.
Walau pun telah dinyatakan bahawa coklat dimakan untuk suka-suka sahaja dan bukan kerana khasiatnya, tetapi sebenarnya ia mengandungi 'milk soilids' antaranya 'butter fat', protein susu, kalsium dan lain-lain 'minerals' dan vitamin-vitamin.
*Untuk keterangan selanjutnya sila rujuk artikel berkaitan khasiat koko dan nilai zat pada coklat, lemak koko dan serbuk koko.

Kesan antioksida poliphenol dalam koko :
Khasiat biji koko terhadap kesihatan adalah diperolehi daripada kandungan polyphenols yang tinggi seperti flavanoids. Kandungan yang paling penting didapati dari koko adalah flavan-3-ols atau lebih dikenali sebagai catechin. Flavanoids adalah merupakan kumpulan kandungan kimia yang memberikan tindakan antioksida yang kuat.
Coklat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular :

Kajian melaporkan bahawa kuantiti antioksida yang diserap dari koko dan coklat adalah lebih tinggi berbanding wain, teh dan sayur. Pengambilan koko sebagai makanan yang kaya dengan antioksida flavanoids dapat mengurangkan risiko atherosclerosis serta mengurangkan kematian akibat penyakit koronari jantung.

Koko meningkatkan kebolehan mengatasi tekanan :

Daripada kajian terhadap tikus, menunjukkan bahawa antioksida yang mengalir semasa dalam keadaan tertekan dan senaman mempunyai kesan yang baik terhadap stamina. Kajian di Jepun menunjukkan bahawa poliphenol dapat menghalang perubahan sikap emosi dibawah tekanan fizikal dan berupaya mengurangkan tekanan.

Koko melambatkan proses penuaan :

Penuaan adalah salah satu proses ynag mengakibatkan kerosakan radikal. Sehubungan itu, pemakanan yang kaya dengan antioksida memainkan peranan dalam melambatkan proses penuaan. Kajian mengenai proses penuaan telah dijalankan secara meluas dimana jangkamasa hayat bagi manusia yang sihat boleh dilanjutkan selama 5 hingga 10 tahun dengan mengamalkan pemakanan seimbang yang kaya dengan antioksida. Kajian yang dijalankan oleh Jabatan Epidemiotologi dari Harvard School of Public Health di Boston U.S.A mendapati bahawa penggemar coklat menikmati purata tambahan umur sebanyak 0.95 tahun berbanding bukan penggemar coklat. Ini menunjukkan wujudnya polyphenol sebagai antioksida dalam coklat.

Coklat sebagai makanan berkhasiat :

Coklat adalah produk koko yang mempunyai khasiat sebenar dan kandungan nutrien dalam coklat merupakan makanan yang seimbang.

Coklat kosongCoklat susu
Tenaga511 kcal514 kcal
Lemak32.3 g29.0 g
Protein4.1 g8.1 g
Karbohidrat51.9 g56.1 g
Zat Besi2.3 mg0.8 mg
Kalsium29.0 mg233.0 mg
Tiamin0.04 mg0.09 mg
Riboflavin0.02 mg0.3 mg
Niasin0.4 mg0.4 mg
Vitamin A22.084.0

          


MUNiF COCOA ARABIC GUM

 .

PACKING 1 KG - RM23.00
PAPAN - 20 SACHET - RM25.00

+++++++++++++++++++++++++++++

Nak jadi Agen? Dropship? 
Sangat di alu-alukan :) :)

Pembelian pertama dengan harga RM23, 
Pembelian seterusnya dengan harga ahli iaitu RM21.

(1) Setiap pembelian, anda dapat komisyen peribadi RM1.00.  
Contoh: Jika beli 2 pek, RM1.00 x 2 = RM2.00
[ Cukup RM30.00 Masuk Bank ]

Mana ada dapat komisyen jika beli di shopping mall kan... :) :)
(2) Jika ada ahli di bawah rangkaian anda, anda akan dapat komisyen rangkaian.
MUNiF HIJJAZ mempunyai 5 level rangkaian komisyen


Asalkan ahli di bawah rangkaian kita (sampai level ke-7) 
membuat pembelian, kite tetap dapat komisyen. 

-Bukan perniagaan MLM
-Tanpa Bebanan Maintain
[ Kena Beli 1 jika ada rangkaian ]
-Tiada Yuran Ahli
-Tanpa Pangkat 

Apa yang anda dapat? 

-INSENTIF (jika pakai sendiri pun dapat komisyen)
-Untung runcit (jika anda berjaya close deal dengan channel seperti kedai-kedai runcit, kedai minyak, kedai mamak dan lain-lain).


Jom kita bergerak secara berjemaah, berjuang untuk produk Muslim & Bumiputera. Dah lama minuman koko brand M*** berada di hati rakyat Malaysia. 

Selamat berhijrah~!

0139299944
http://team.drsunnah.com/admin

No comments:

Post a Comment